Евродепутат информира ЕК за отказ на ФРГ да изпълни европейска заповед за арест

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев отправи писмен въпрос към Европейската комисия относно отказа на Германия да изпълни Европейска заповед за арест и да предаде на българското следствие трима заподозрени за обир, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

През 2010г. трима български граждани извършват обир на бижута и други ценности на обща стойност над 200 000 лева. Във Варненския окръжен съд е образувано наказателно производство срещу извършителите, на базата, на което 17.10.2013г. България издава Европейска заповед за арест на трите лица и подава техните данни в Шенгенската информационна система. Немските власти арестуват издирваните лица, които се възползват от правото си да откажат да бъдат предадени в България. На 13 февруари 2014г. Върховният областен съд на Бремен отказва изпълнение на Европейската заповед за арест, позовавайки се на доклади на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на неправителствени организации за лоши условия в затворите в гр. Варна, неотговарящи на международни критерии. Своето решение немският съд взима и въз основа на кореспонденция с българското Министерство на правосъдието от декември 2013-януари 2014г. относно условията в българските затвори.

Ръководството на министерството по времето на кабинета Орешарски се е провалило в опитите си да убеди Съда да предаде издирваните лица на българското правосъдие, тъй като не е предоставило информация за дейности, прилагащи препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и подобряващи условията в затворите. Също така предишното ръководството на министерството не е предложило бързи мерки за подобряване на условията, каквито са изискани от бременския съд в съответствие с Европейската заповед за арест. Министерството не е предоставило и уверения, че издирваните лица могат да излежат присъда в друг затвор с условия, отговарящи на международни критерии.

В този контекст евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ отправи запитване към Европейската комисия дали е възможно държава-член на Европейския съюз да откаже изпълнение на Европейската заповед за арест на основание лоши условия в даден затвор в издаващата държава, при положение че издирваните лица могат да излежат присъда в друг затвор. ЕК е призована да се произнесе и дали отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест въз основа на такова основание не представлява възпрепятстване на правосъдието в издаващата държава.

Емил Радев коментира, че целта на Европейската заповед за арест е да подпомогне сътрудничеството между държавите-членки с цел изпълняване на наказателни производства дори и в случаите, когато заподозрените се опитват да избягат от правораздавателните органи в дадена страна чрез бягство в друга държава-член. “Европейската заповед на арест не е предвидена да прави анализ на затворите в държавите-членки, а да подпомогне правосъдието. Чрез своя отказ за предаване на издирваните лица, реално германският съд пречи на българската полиция и съд да си свършат работата и да наложат наказание за извършеното престъпление.”, допълни евродепутатът Емил Радев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.