Еврочиновник: България е като “Дивия Запад”

Способността на България да прилага закона и да живее съгласно демократичните норми е съмнителна. „На практика ние си имаме работа със страна от Дивия Запад”, заявява в интервю за Ройтерс служител на ЕС, работещ със страните от Източна Европа. По думите му се очаква на изборите у нас на 12 май да победи дясноцентристката партия, оглавявана от бившия премиер Бойко Борисов, въпреки че тя може да не събере достатъчно гласове за самостоятелно правителство, а казва, че няма да участва в коалиция. Това увеличава изгледите за по-нататъшна политическа несигурност в страната и също така поражда съмнения за икономическата й програма, като и двете неща ще намалят тежестта й в Брюксел, коментира агенция Ройтерс, цитирана от няколко български агенции.

Свивайки рамене в смисъл „какво да се прави”, представителят на Брюксел допълва в интервюто си, че „не е възможно да се върне историята, като така или иначе Румъния и България вече са членове на ЕС. Другите държави трябва да приемат реалността и да се справят с нея, колкото и предизвикателна да е тя”.

Информационната агенция цитира и други европейски дипломати, които дискретно поставят под въпрос доколко разумно е било приемането на София и Букурещ в Общността.

„Членството не дава еднопосочен билет към демократична стабилност, икономически растеж и по-големи възможности за всички. Европейският съюз се разглеждаше като някаква златна дъга на хоризонта”, казва специалистът по Източна Европа Аманда Пол, имайки предвид представата на много румънци и българи преди присъединяването.

„Като цяло мисля, че и румънците, и българите извличат полза от членството, но все още имат недостиг на демокрация”, допълва тя и уточнява, че ако гражданите искат да разберат разминаването между очакванията и реалността, те би трябвало да обърнат поглед първо към родината си, а не към Брюксел. „Те би трябвало да са по-разочаровани от собствените си лидери и политици, а не от институциите на ЕС и от това какво ЕС може да направи за тях”, казва още г-жа Пол.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.