Евробарометър: Българите са песимисти за страната си

Оказва се, че българите са най-големите еврооптимисти сред всички граждани на държави от Европейския съюз. Това показва редовното годишно проучване на Евробарометър, което Европейската комисия публикува официално днес. Лошата новина е, че повечето от гражданите на България са твърде скептични за бъдещето на родината си.

Нещата в Европейския съюз вървят в правилната посока, смятат 47% от  българите. С този висок дял България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС. Мнозинството от населението на България (60%) заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. Песимисти са малко над една четвърт.

Най-оптимистично настроени за бъдещето са датчаните – 75% от тях смятат, че Европейският съюз ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67% оптимисти. Най-висок процент на песимисти за бъдещето на ЕС изследването на Евробарометър регистрира в Гърция – 69%.

Мнозинството от българските граждани са неудовлетворени от начина, по който функционира демокрацията в страната. Едва 14% от тях декларират удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Освен това 55% от българите са на мнение, че нещата в родината им се развиват в грешната посока.

Изключителво висок дял от българите – 94% – оценяват сегашното състояние на националната икономика като лошо. Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние – стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Само 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.