EVN спря тока в болница, където не са плащани пълни заплати от 2012 г.

Най-голямата на Балканския полуостров специализирана болница за долекуване на туберкулоза и други тежки белодробни заболявания в село Радунци, Старозагорско, умира. Заболяването й е злокачествено, хронично, недолекувано, а смъртта й явно ще бъде посрещната с облекчение от мащехата, т.е. от Министерство на здравеопазването, което е неин принципал.

В понеделник от EVN са спрели електроподаването към агонизиращата болница заради неплатени сметки към доставчика. От ръководството на болница са алармирали за случващото се принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, но все още няма отговор от София, съобщи БГНЕС. От кореспонденцията става ясно, че персоналът на лечебното заведение не е получавал целите си заплати за 2012 г., 2013 г., част от 2014 г., получавали са само аванс. От началото на настоящата година не са получавали нито аванс, нито заплата.

От около 300 души персонал преди няколко години, които са обслужвали над 700 пациенти, сега в болницата в Радунци работят едва 15 човека. В момента работи само едно отделение в Радунци, останалата база е занемарена от години наред.

Заради финансовите затруднения на болницата в Радунци, хората от персонала, които живеят в селото, миналата година стояха близо 6 месеца без ток в домовете си.

В такива случаи се казва: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край! Което обаче няма да утеши онези пациенти, които имат нужда от специализирана болница за долекуване на туберкулоза и др. тежки белодробни заболявания…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.