EVN обвинява ДКЕВР, че блокира инвестициите в сектора

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

ЕVN България – Електроразпределение твърди, че в сегашния си вид и при съществуващата законова рамка, работният доклад на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика” от 1 юли 2014 г. залага условия, които ще доведат до толериране на некоректно поведение на клиентите и енергийните дружества, ще блокират инвестициите в сектора и ще заложат риск от непокрити разходи в системата.

Ot EVN дават пример с изкуствено ниската, според тях, цена от 30 лв. на мегават час за покриване на технологичните разходи при кражба на ток, което ще доведе до положение санкцията за хванатия в кражба занапред да е по-ниска от цената на консумираната електроенергията, която плащат всички коректни клиенти.

С това се стимулира некоректното поведение, което ще доведе до непредвидими последици за целия сектор, изтъкват от EVN. Освен това се казва, че “докладът на ДКЕВР очаквано стъпва на тенденциозните заключения от наскоро завършилия регулаторен одит, с който, както вече беше заявено, EVN България Електроразпределение не може да се съгласи”.

Цялото становище на EVN-България може да бъде прочетено на сайта на дружеството.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.