Евгений Дайнов: В епохата на ново Възраждане сме

Проф. Дайнов, заедно с колегите си –  Александър Кьосев, Огнян Минчев и  Антоний Тодоров, обявихте на 3 март Манифест за републиката, който трябва да даде началото на разрушаването на статуквото у нас. Как ще стане това, при положение че не заявявате политически амбиции?

 

Републиката е на гражданите и каквото решат те, това става. Ако гражданите решат да откажат да сътрудничат на тази шайка в парламента, която се обявява ту за дясна, ту за лява, в крайна сметка тя ще отмре и ще отвори пространство за някакви нови политически субекти. Производството на политически субекти не е нашата работа, а възстановяване на гражданското чувство за принадлежност към република. Тази шайка замени републиканския ред, в който сме равни и живеем в справедливост, с феодален. В него трябва да си зависим от някого, нищо да не можеш да постигнеш със собствени усилия и да целуваш ръка, като за награда ти мятат кокал от време на време. Още преди да обявим манифеста, се видя, че когато има нетърпимост, има резултати. Премиерът Бойко Борисов спря някакви обществени поръчки, макар и по доста феодален начин. Това е така, защото в момента ги тресе страх от всичко, което се случва на гражданския фронт. Целта ни е лека-полека да бъде изчистена гражданската политическа сцена, атмосферата и говоренето и да не ни управляват шайки.

 

Гражданският сектор обаче е фрагментиран и там наблюдаваме явлението всеки срещу всеки. Кой да е в основата на това пробуждане?

 

Ние не говорим за граждански сектор, а за гражданите поединично и вкупом. Ние говорим за мен, за вас, за минувачите. Гражданинът е в основата на републиката, а не политикът, не медиите, не НПО-то. Гражданинът и публичността на неговите изяви, събирания и действия е основата на всяка република, което беше забравено дълго време. Прави ми впечатление, че когато човек събере кураж да се изправи, това състояние му харесва, защото човеците сме конструирани да ходим прави. Наведената глава и чупката в кръста водят до болки в главата и гърба, както и до навика да виждаш само паважа. Като се изправиш, виждаш света. Затова, веднъж изправени, хората трудно клякат и затова основната идея на манифеста е който го подпише, да поеме цяла поредица от ангажименти. А именно: да не участва в никаква лъжа – в квартала, в службата, на улицата. Да се изправя на пътя на всяка несправедливост, дори и на най-малката. Ангажиментът е, като се изправи, да помага на другите да се изправят и да формира общност от изправени хора. Това много плаши сегашната шайка, която няколко дена не можеше да измисли опорни точки, защото в тази инициатива сме леви и десни, с долна възрастова граница 20 години и горна – 60. Но все пак БСП и ГЕРБ блъвнаха няколко опорки, както и путинските кръжоци на т.нар. “нова левица”. Така те сами се подредиха до онези, които трябва да напуснат политическото пространство. Срещу тях застават хора, които са всякакви. На представянето на манифеста в “Перото” дойдоха Радан Кънев, както и Георги Кадиев, и Татяна Дончева. С присъствието последните двама казаха, че отказват да бъдат пришивани към шайката боядисано в червено, която нарича себе си БСП. А Кънев каза, че отказва да бъде пришиван към шайката, боядисано в синьо, която се нарича ГЕРБ. В момента се извършва това деление на черни и бели овце, описано в Библията, и от това ги е страх. Те затова си правят лоша услуга – обвиняват ме, че аз съм олигарх, че Антоний Тодоров е десен, което страшно го вбесява и го превръща в опонент и враг. Манифестът тепърва се задвижва. В момента има 3000 подписа от цялата страна, но тепърва започват дискусии и публикации на документи сектор по сектор, проблем по проблем. Тях вече ги е страх, защото, докато има избори, ако гражданинът е недоволен от управлението, рано или късно този модел на власт се срутва. И те трябва да въведат диктатура, ако искат да удържат този модел.

 

Университетите ли ще станат центровете на тези клубове, за които говорите?

 

На първо време, срещите по различните въпроси и сектори ще привлекат доста хора. И вариантите са два – или да бъдат в зала в СУ, или в НБУ, защото професорското каре, което сме автори на манифеста, е двама на двама. Когато се види, че не се тръгва да се правят барикади и да се щурмува, ще останат към 30 човека, които да участват в тези дискусии, и тогава ще се преместим в центъра на столицата в читалищен клуб, който Николай Стайков се опитва да възроди. Там ще поберем 30 човека.

 

Не е ли жалко и парадоксално, че 26 години след началото на промените пак ще се възражда републиката?

 

Може да се каже това, което сме си казвали през тези години – българското общество напредва с подскоци с много проби и грешки и половинчати резултати, защото то самото е половинчато. Ние сме наполовина ориенталци и наполовина прозападно настроени граждани. Затова и такива са резултатите. Но слава Богу, че имаме тази половина западна душевност, която ни позволява от време на време да влизаме в модела на нормалните западни страни, където хората имат права и свободи и не ги тормозят, не се молят на никого. След всяка крачка напред в България правим крачка и половина назад. Така сме устроени. На въпроса дали това ми харесва – не, не ми харесва, но у нас това е положението. Чашата обаче е наполовина пълна, защото има страни, в които няма критична маса прозападно ориентирани граждани като Русия, Беларус, Молдова, Македония, Сърбия, където наблюдаваме 100% ориенталщина при упражняването на властта.

 

Основните ви атаки са срещу модела „Кой”. Те бяха подети и от съдебната система в лицето на Лозан Панов. Още колко могат да се разраснат?

 

Ние влизаме в нова историческа епоха, подобна на Възраждането от XIX век. Ефектът, който имаше речта на Лозан Панов, беше потресаващ. Тя е най-споделяното нещо в интернет, макар че сме не особено развита в културно отношение страна. Това показа, че на хората им е писнало политиката да се обсъжда по начина, по който се прави в последните години: аз раздавам, аз плащам и който не е с нас, е педераст. Текстът на Лозан Панов отекна, защото има обществено очакване да се говори разумно за това, защо живеем заедно и какво искаме да ни се случи след 3, 5, 15 години. Появиха се още такива текстове, очакваме още много в тази посока. Вие виждате в момента, че се образува ляво-десен фронт срещу правосъдието, т.е. срещу справедливостта. Представяте ли си колко дълго може да издържи всичко това? Затова казвам, че ние сме в процес на Възраждане, в който хората си дават сметка защо сме тук заедно и какво искаме да постигнем. Това хората са го правили през XIX век и онова Възраждане се е случило чрез текстове не само чрез чети. Виждаме, че от края на миналата година започват да се трупат такива текстове в публичното пространство. И ако на шайките управляващи някой им даде акъл да произведат и те такива текстове, веднага ще се види лъжата. Първо, защото те са полуграмотни, и второ, защото веднага ще се види, че това не е текст за демокрацията и за справедливостта. Може би затова и не го правят. Процесите, за които говоря, започват винаги първо от думите, защото в началото е Словото. След това се появяват делата, сгради, политически партии пр. Ако това Възраждане продължи на базата на чувството на гражданска принадлежност към републиката и на гражданско възмущение, това ще образува един процес, който и бездруго тече – тези отломъци на мутренската култура в парламента ще са обречени. Ако има избори сега, ние няма да видим силно ново представителство в парламента, но след 3-4 години, ако събуждането продължи, тези, които са в парламента, няма да ги има, камо ли да управляват.

4 Comments

  1. За отстраняване на Цацаров по чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията

    Тече 4-та година от мандата на г-н Цацаров.

    През тези четири години имаше множество дела с висок обществен интерес, по които прокуратурата претърпя пълен крах. Споделяйте !http://www.peticiq.com/otstraniavane_na_zazarov

  2. Прав е Дайнов, гражданите трябва да вземем нещата в свои ръце.

  3. Много тъпо копеле-Дайнов . И ми изглежда освен духовно нечистоплътен и физически нечистоплътен.

    • А ти изглеждаш обикновено тролче. Не знам на гербавите ли, на комундетата ли (макар че те са едни и същи негодници), но всички започвате газ да пикаете, когато ви се каже открито, че сте гниди…

Leave a Reply

Your email address will not be published.