Евгений Дайнов: ДПС не иска да потъва с БСП – спасява се

Изявлението на лидера на ДПС вчера беше трус, рязка промяна на съотношението на силите между ДПС и БСП, коментира по БНР политологът Евгений Дайнов – “Всички подозираме, че ДПС са поискали нещо, което не са получили и си правят вече дългосрочни сметки дали да бъдат още време с БСП или да се освободят и да търсят други партньори. Според Дайнов, искри между БСП и ДПС прехвърчат зад кулисите доста отдавна, а речта на Лютви Местан в нощта на изборите е съдържала отчетливи сигнали, че ДПС ще искат нещо от БСП, която явно “прави неправилен прочит на резултатите от изборите”.

“Забележете, че повод за всички анонси от вчера е един анализ на Иван Костов в качеството му на научен работник, че ДПС са закачени завинаги за БСП. И ДПС се взривяват”, изтъкна Евгений Дайнов. Според него в анализа си Иван Костов е напипал “там, където ги боли и те не искат да са закачени за БСП, защото си мислят, че е партия на отмиране, а ДПС не иска да потъва заедно с БСП и си отвориха това, което Ахмед Доган наричаше поливалентност”

Евгений Дайнов коментира и ситуацията в ГЕРБ.

“Те имаха една година, за да станат политическа партия, но, избраха друго – да чакат и да натискат да се върнат във вида, в който си бяха и са. Няма да бъде коренно различно онова, което ще предложат, защото те самите не са се променили”, изтъкна Дайнов.

Според политолога едни предсрочни избори няма да доведат до отпушване на ситуацията, но ще са крачка към това.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.