Евакуират жителите на 68 опасни къщи в квартал „Аспарухово”

Извършва се евакуация на жителите на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища в бедстващия район Аспарухово във Варна. Това съобки кметът на града Иван Портних по радио “Фокус”. Той допълни, че огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне. Общината предлага на евакуираните места за настаняване в общинската база, и в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова”, както и в други общежития, но част от хората предпочитат да се преместят при близки и роднини.

“Предстои експерти на „Геозащита” и БАН да обследват новите свлачища в бедстващия квартал „Аспарухово” и да кажат дали това е срутване на земни маси заради изключително обилния валежи, или е свлачищен процес. По думите на кмета на Варна, ако е свлачищен процес, къщите, които са в периметъра ще бъдат също незабавно евакуирани. Очакванията са до обяд общината да разполага с протоколите на комисията от специалисти, за да се вземе решение и да се пристъпи към действия.

Днес предстои извънредна сесия на общински съвет – Варна,на която ще се вземе решение за подпомагане на на семействата на загиналите, каза Портних. Ще се разгледа и предложението общинските съветници да дарят едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района, както и да се осигурят безплатни прегледи за всички пострадали от бедствието във всички общински ДКЦ-та.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.