Етичната комисия към ВСС обсъжда бургаски съдия

Висшият съдебен съвет се (само)раздели на две колегии - съдийска и прокурорска

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди случая с двете осъдителни решения на Бургаския районен съд по дела заведени от Петър Низамов – Перата срещу две бургаски медии. Казусът ще бъде обсъден днес в етичната комисия, а след това колегията може би ще се събере отново, за да вземе становище. От заседанието днес не стана известно дали бе взето решение за извънредно заседание.за две публикации от март 2012 г. със заглавие
Назимов завел искове за статиите – “Биячите от “Джубокс” остават в ареста”, написани по прессъобщения на прокуратурата и полицията. Съдия Калин Кунчев осъжда “Бургасинфо” и “Бургаснюз” да заплатят на Низамов съответно по 2000 лв. и 500 лв. за причинените му неимуществени вреди – преживян душевен дискомфорт. Искът на Перата е уважен частично, защото той е искал съответно 20 и 15 хил. лв.  Срещу тези решения бургаските медии излязоха с декларация в защита на свободата на словото, която адресираха до съдебния съвет, парламента, Министерския съвет и главния прокурор.

На заседанието на колегията днес членът Боряна Димитрова (която преди да стане кадровик, беше съдия в Окръжен съд в Бургас) призова колегите си да реагират по “кризата в Бургас”, която може да се повтори и на всяко друго място. Тя призова да бъде взето становището и на съдия Кунчев, ако се стигне до проверка.

Председателят на етичната комисия към съдийската колегия Олга Керелска обяви, че темата е включена в дневния ред на заседанието, насрочено за 13.30 ч. във вторник. Тя припомни, че комисията не може да извърши самостоятелна проверка, а може само да сезира местната етична комисия – тази на Окръжен съд в Бургас.

Бургаските журналисти се обединиха в протестна декларация в защита на свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани вчера.  Съдия Калин Кунчев  дава и примери как трябва да се пишат коректни заглавия:

„… коректно заглавие на процесната публикация би било например “Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс“ лица остават в ареста“ или “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“, и т. н. Използваният спрямо ищеца израз “бияч/ите/ от “Джубокс““, от една страна, съдържа клеветническо твърдение /неистинско позорно обстоятелство/ – той да е участвал в побоя над охранителя в дискотеката, с което се вреди на доброто му име в обществото – разпознат е в материала от свои близки и приятели, а от друга – с оглед на негативния смисъл, който се влага при употребата на тази дума от хората, включително и в публикации на ме-диите – побойник, скандалджия, хулиган, са засегнати честта и личното достойнството на Н.“, пише магистратът и пояснява, че съдебното и криминалното минало на Низамов нямало никакво значение, след като се вреди на доброто му име в обществото.

Решението на Районния съд ще бъде обжалвано, категорични са бургаските журналисти. То, обаче, дава лош сигнал при изпълнение на служебните им задължения. Репортерите изготвиха декларация в защита на свободата на словото, която ще бъде изпратена до редица институции, в това число – ВСС, Народното събрание, НАП и др. Публикуваме я без редакторска намеса:

„Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси – невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда.
Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни, да завежда дела срещу медии.
Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.
Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.
Призоваваме Етичната комисия към Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Кунчев.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и обстоятелства.
Призоваваме НАП да провери имущественото състояние на ищеца Петър Низамов, тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка.
Ще търсим правата си с всички законови методи на регионално, национално и европейско ниво“, се казва още в декларацията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.