Етичен кодекс или как да броим хората, според целите си

Уважаеми колеги!

Намирам основание да се обърна към вас така. Завършила съм Икономика на масмедиите в Университета за национално и световно стопанство и Връзки с обществеността в СУ „ Св. Климент Охридски”. На 30.07.2015 присъствах на хайката, поръчана от „Национална Асоциация Българско Черноморие“(НАБЧ) на плаж Корал – емблематичен по много казуси и легендарен в борбата на гражданите срещу мафията. Интерес за мен предизвика последващото медийно отразяване на случая, с което вие сте запознати като преки участници.

Конкретно за Корал – в повечето медии се тиражираха думите на господин Димитър Канариев, който твърдеше, че около Корал има 2000/две хиляди/ незаконно къмпингуващи. Аз минавам през мястото всеки ден и знам, че там няма повече от 100/сто/ човека – повечето от тях познавам лично и дори мога да изброя поименно.

На 1.08.2015 присъствах на протеста „freeAlepu“, провел се пред общината в гр. Созопол. Станах свидетел на уговорка между журналисти от различни медии относно броя хора, присъстващи на протеста. Единият отиде при другия и попита „Колко хора има, според теб?“. Вторият отговори и се разбраха за бройката хора – 50 човека! Попитахме един от журналистите, който бе отразил и хайката – „Защо днес броите хората, а онзи ден взехте цифрата наготово?“ Отговорът бе, че информацията е получена, цитирам „от другаде”, а не от НАБЧ. Ако аз, в качеството си на лице, организатор на протеста, пусна прессъобщение, че е имало 2000 души, ще го напишете ли? Отговорът го знаете сами.

Обръщам се към всички вас: Наблюдава се тенденция да се отразява субективно. Единият път се ползва готово число, а втория път се брои. В двете случки, описани тук, става дума за един и същ брой хора. Критерият зе преценка и отразяване за мен не е ясен, но със сигурност не е обективен.

Тази практика с броенето на хората започна още по времето но протестите. МВР обявяваше присъстващите винаги с пъти по- малко отколкото са били, за да може да намали значимостта на събитието. И в пъти повече, за други събития, когато им бива поръчано отнякъде да „броят правилно“.

Къде е етиката? Нека това писмо бъде призив към вас да преустановите тази порочна практика на едностранчиво отразяване, кото цели единствено да внуши неистини. Нелепа и прозрачна е и е напът да девалвира напълно доверието в медиите в България. Бъдете обективни. Бъдете всъщност такива, каквито професията ви и обществото очакват от вас.

В конкретните случаи с проверките, извършени от ИАГ и други компетентни институции отразяването беше меко казано непрофесионално. Повечето журналисти просто прекопираха прессъобщение от една асоциация, чийто подбуди са доста съмнителни. Това не е уведомление за провеждане на събитие, в което да се цитира ден и час дословно. Това е резултат от проведени проверки. Бидейки свидетел на една от проверките ще кажа:

– Нито от един от проверяващите не е броил хора и съответно няма как да знае колко се били

– Зоната зад плаж Корал не е защитена зона (а е тиражирана като такава)

– ИАГ има право едниствено и само да следи за нелегално палене на огньове. НЯМА ПРАВО да санкционира, когото и да е, затова че е в частен имот. Няма право да дава изявления, в качеството си на държавна институция за „нелегално къмпингуващи“, още повече да им вменява действия.

– Терминът „къмпингуване“ не съществува в нормативната ни уредба. Как тогава е възможно то да бъде незаконно? Не е ли работа на журналист, работещ по темата да знае тези неща, преди да тиражира откровени лъжи.

– Нито един от проверените хора на Корал, не бе „хванат“ да сече дърво или да пали огън, което би било безспорно доказателство за нарушение, а повечето медии тиражираха :“Къмпингари палели огньове и изсичали дървета на Корал“.

– Колко от журналистите тиражирали подобни дописки провериха какви са условията в къмпингите у нас? Колко провериха каква е нормативната уредба за създаване къмпинг? Направете си труда да го проверите и вижте резултата – по –лесно е да изградиш ХОТЕЛ, отколкото къмпинг? Каква е грижата на държавата за хората, които обичат този вид туризъм? Може би трябва да се търсят още отговори?

Вие, журналистите също сте във фокуса на обществено внимание. В ерата на интернет не можете да прикриете истината. Застанете на нивото, което подобава и не се поддавайте на силните на деня, колкото и да е трудно това в държавата ни днес.

Благодаря за вниманието!

(Публикуваме писмото на г-жо Мария Кавлакова без каквато и да е редакторска намеса и с убеждението, че повдигнатите от нея въпроси заслужават внимание. Бел. на ред.)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.