Есплозия повреди газопровод от Украйна за Европа

Мощна експлозия е избухнала на магистралния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород в украинската Полтавска област, по който минава транзита на руски газ за Европа, предаде УНИАН, като се позовава на органите на МВР в областта. По предварителна информация няма пострадали при взрива, който е бил с изключителна сила, а пламъците са достигнали височина от 230 метра. Топлината от пожара се е усещала на разстояние 1 км от местопроизшествието.

Експлозията е избухнала в 14,30 местно време. Продължава ликвидацията на пожара, като в момента се прекъсва подаването на природен газ в повредения участък. Причините за възникването на пожара и експлозията ще се изясняват след нормализиране на обстановката в авариралия участък от газопровода. Стандартният диаметър на тръбите на този газопровод е 1420 мм, а налягането на природния газ е 75 атм.

Газопроводът “Уренгой-Помары-Ужгород” е с дължина повече от 4451 км и е построен през 1983 г. с проектен годишен капацитет 32 млрд. куб. м.

Със своите 37 000 км дължина газопреносната мрежа на Украйна е втора по дължина в Европа и една от най-големите в света. В страната работят 1449 газоразпределителни станции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.