ЕС създава Бюро за връщанe на нелегалните имигранти

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се споразумяха за незабавно създаване на Бюро за връщанията на нелегални имигранти в рамките на европейската агенция на охрана на външните граници ФРОНТЕКС, съобщи БНР.

На министерската среща в Люксембург стана ясно, че преди края на годината Еврокомисията ще представи нов проект за колективна охрана на външните граници. Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обясни: „Ние сме на кръстопът – дали управлението на границите да остане национална отговорност, или да бъде споделена”.

Идеята е била подкрепена с голямо мнозинство от министрите. Позицията на българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е, че при граничното управление трябва да бъде намерен правилният баланс между колективните действия и националния суверенитет.

За да се увеличи броят на експулсираните нелегални имигранти, Съветът поиска от Комисията бързи механизми за проследяване и залавяне на лицата чрез обмен на информация и пръстови отпечатъци по Шенгенската компютърна система, Визовата информационна система и системата ЮРОДАК.

След срещата ротационният председател от Люксембург Жан Аселборн предупреди, че на дневен ред е самото съществуване на пространството без вътрешни граници на Евросъюза: „Ако не направим по-ефикасен контрола по външните граници, има огромен риск Шенгенската система изобщо да не оцелее”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.