ЕС реши да прати миротворци в Централноафриканската република

Постоянните представители на 28-те страни-членки на ЕС са одобрили късно в петък предложението за изпращане на европейски военен контингент в Централноафриканската република, съобщи „Фокус”. Агенцията цитира ИТАР-ТАСС, която пък се позовава на информиран дипломатически източник пожелал анонимност.

По думите на източника „страните-членки са се съгласили в факта, че Европейският съюз е длъжен са способства възстановяването на сигурността в Централноафриканската република в координация с Африканския съюз и ООН”.

От март 2013 г. в Централноафриканската република не престават кръвопролитните сблъсъци между християните, съставляващи половината от населението на страната и мюсюлманите, които са около 15% от населението.

Вчера стана ясно, че Международната организация по миграция започва евакуацията на 33 хиляди чужденци от Централноафриканската република. С първите три полета от столицата Банги ще бъдат евакуирани 800 граждани на Чад. Общо в лагера на летището в централноафриканската столица се намират 2500 чадски граждани.

От правителствата на Нигер, Мали, Судан и ДР Конго също са постъпили молби за евакуации на граждани, които не могат да напуснат самостоятелно

Общо за помощ към посолствата на своите страни са се обърнали 60 000 граждани на африкански държави.

В петък Белият дом призова Централноафриканската република към възстановяване на мира и край на религиозното насилие.

„В Централноафриканската република трябва да има прозрачен и всеобхватен процес по избирането на нов президент”, заяви говорителят на държавният департамент на САЩ, Джен Псаки.

Също вчера Франция разположи танкове около президентския дворец в столицата Банги, малко след като стана ясно, че президентът на Централноафриканската република Мишел Джотодия е подал оставка по време на среща на регионалните лидери в Чад, посветена именно на конфликта в ЦАР.

На 7 януари френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че в момента няма необходимост от изпращането на подкрепления в Централноафриканската република, където вече 1600 военни оказват помощ за прекратяването на насилието на религиозна почва. На 3 януари Франс прес съобщи, че повече от 935 хиляди души са избягали от конфликта в Централноафриканската република, позовавайки се на данни от ООН. Половината от жителите на столицата Банги са били прогонени от домовете си.

„Хуманитарната ситуация в Централноафриканската република остава бедствена. Липсата на безопасност правят оказването на хуманитарна помощ все по-трудно”, съобщиха от Международния комисариат за бежанците към международната организация. Статистиката включва и хората, които са избягали от домовете си по време на преврата от март, 2013г., както и при религиозните сблъсъци, които протичат в страната и в момента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.