ЕС призова Киев към сдържаност, а Русия да спре с опити за дестабилизация

Европейският съюз настоя днес Русия да спре опитите за дестабилизация на Украйна и прикани украинските власти да проявяват сдържаност в операциите за възстановяване на реда.

Върховната представителка за външната политика и политиката на сигурност на Евросъюза Катрин Аштън заяви в комюнике, че е сериозно разтревожена от действията на въоръжени групи сепаратисти в различни градове на източна Украйна. Тя отново прикани Русия да зачита териториалната цялост на страната, да изтегли войските си, струпани близо до границата, както и да прекрати всякакви действия за дестабилизирането на Украйна.

Едновременно с това Аштън прикани украинските власти и занапред да показват сдържаност в опитите да възстановят авторитета си. Тя изрази надежда, че предвидената за 17 април среща в Женева с държавния секретар на САЩ Джон Кери и министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Украйна Андрей Дещица ще помогне за стабилизиране на ситуацията.

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС се събират в понеделник в Люксембург, за да уточнят евентуалните стъпки във връзка с нарасналото напрежение и да направят оценка на последиците от заплахата на Русия да прекъсне газовите доставки за Украйна.

БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.