ЕС призна Турчинов за президент на Украйна, а Русия – не!

Европейският съюз и Русия застанаха на диаметрално противоположни позиции за легитимността на новите органи на властта в Украйна и най-вече за пълномощията на изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов.

Председателят на Върховната Рада Александър Турчинов, който е изпълняващ длъжността президент на Украйна, е легитимен според Европейския съюз. Това съобщи един Оливие Баи, който е един от официалните говорители на Европейската комисия. По думите на Баи, цитиран от украински и руски електронни медии, Брюксел уважава процедурата, в резултат на която г-н Турчинов беше упълномощен да изпълнява възложените му функции.

По съвършено друг начин звучи изявлението на настоящия премиер и бивш президент на Руската федерация Дмитрий Медведев. Според него новото ръководство на Украйна е получило властта в страната като следствие от въоръжен метеж. Медведев е категоричен, че Москва не приема новата власт на Украйна за легитимна, а  признаването на новото ръководство на страната от редица чужди държави е “изопачаване на реалните факти”.

„Не зная каква конституция са чели тези страни, но това е някаква аберация на съзнанието, когато нещо, което е резултат от въоръжен метеж, се определя като „легитимно”, заяви Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„Обозреватель” също цитира изявление на Медведев, показващо недвусмислената позиция на Кремъл.

„Към настоящия момент Москва не вижда с кого би било възможно да води диалог в Украйна. Строго погледнато, в момента в Украйна няма с кого да се комуникира, легитимността на цяла редица органи на властта предизвиква съмнения”, смята  Медведев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.