ЕС: Поскъпването на ток и газ трябва да се обявява предварителноредварително клиентите си

Фирмите – доставчици на ток и газ, са длъжни при всяко увеличение на цените да уведомяват предварително клиентите си за причините, предпоставките и обхвата на промяната. Това гласи прието днес тълкувателно решение на Европейския съд, предаде БНР.

Тълкувателното решение на съда е издадено във връзка с водени в Германия дeла между доставчици на електроенергия и техни клиенти. Този тип решения придобиват задължителен характер за всички страни-членки на Евросъюза.

Според решението на съда европейските директиви за газа и електроенергията задължават страните-членки да гарантират високо ниво на защита на потребителите и максимална прозрачност на договорните условия при така наречената “универсална услуга” за доставка на газ и електроенергия. Клиентите трябва да могат не само да прекратят договорите си, но и да оспорват ценовите промени – за тази цел те трябва да са информирани за причините за тях в “подходящ срок” преди влизането им в сила, постановява Европейския съд, без обаче да определя този срок.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.