ЕС поиска двустранна среща с Русия за доставките на газ

Европейската комисия поиска официално да се проведе до края на седмицата среща между Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетика и министър Александър Новак, шеф на руското министерство на енергетиката в Москва по проблемите около доставките на природен газ. Това съобщиха от пресслужбата на комисията. Според съобщението това е поредният кръг от консултациите между страните по енергийни проблеми. От руското Министерство на енергетиката потвърдиха за предложението. От ЕК обаче уточниха, че отговор от Русия засега няма.
За ЕС е много важно възобновяваването на руските доставки на газ за Украйна, доколкото без тях страната няма да може да напълни подземните си газохранилища за зимата. Оттам се черпи газ ако има необходимост от резервни доставки за ЕС в периода на пиково потребление при рязко захлаждане.
По този повод министър Александър Новак уточни, че един от проблемите, които ще бъдат обсъждани е свързан със строителството на „Южен поток”. Друг от важните въпроси, които чакат своето разрешение от тези преговори е плащането на руския природен газ, използван от Украйна до спирането на доставките преди месец.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.