Москва заплаши с ответни мерки, ако ЕС наложи нови санкции

Москва изпреварващо предупреди ръководството на Еворепейския съюз, че ще реагира, ако Брюксел наложи нови санкции на Русия, заради Украйна. Освен това от Москва продължават да наричат управляващите в Киев “партия на войната” – израз, въведен в употреба за първи път в края на август и често употребяван оттогава от руският външен министър Сергей Лавров.

В официално съобщение на Министерство на външните работи на Руската федерация лидерите на ЕС се обвиняват, че “трескаво търсят начини” как да ударят икономиката на Русия и на своите страни, вместо да се заемат, например, с икономическото възстановяване на Югоизточна Украйна.

“С новите си санкции срещу Русия ръководството на Европейския съюз изпраща сигнал за поддръжка на “партията на войната” в Киев и Русия със сигурност ще реагира, в случай че бъдат наложени такива санкции”, се изтъква в съобщението на руското МВнР, цитирано от ИТАР-ТАСС. Отбелязва се още, че “съобщението на ЕС за предстоящо разширяване на антируските санкции свидетелства за това, че неговото (на ЕС) ръководство фактически изпраща след подписването на примирието в Минск сигнал за пряка подкрепа за “партията на войната” в Киев”.

В петък вечер посланиците на 28-те страни-членки на Европейския съюз одобриха по принцип нови, по-тежки икономически санкции срещу Русия заради намесата й във войната в Украйна. Те обаче ще бъдат евентуално одобрени “на подпис” в понеделник.

ЕС може да отложи приемането на нови санкции срещу Русия, ако има примирие в Украйна, коментира в тази връзка германският канцлер Ангела Меркел.

Свързани публикации

1 Comment

  1. сега е страшно за земеделието, а ако западна европа има неблагоразумието да разшири санкциите в други сфери ще стане страшно. Правилно са им казали. Не може така да се налагат санкции. Бандитска история е това да налагаш санкции на суверенна държава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.