ЕС официално обяви референдума в Крим за незаконен, САЩ – също

ЕС официално осъди референдума в Крим, определяйки го като “незаконен и нелегитимен”, и съобщи, че утре ще бъде взето решение за санкции.

“Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът от него няма да бъде признат”, съобщиха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу в съвместно комюнике. Този референдум “противоречи на украинската Конституция и на международните правила”, допълниха те.

Предвид последните събития външните министри ще “обсъдят ситуацията утре в Брюксел и ще се произнесат за допълнителни мерки съгласно декларацията на държавните и правителствените ръководители на 6 март”, се казва още в комюникето.

Тогава европейските лидери се споразумяха да наложат насочени санкции под формата на замразяване на авоари и забрана за издаване на визи, ако Русия не започне бързо намаляване на напрежението. Посланиците на 28-те държави членки на ЕС ще проведат среща в късния следобед, за да изготвят списък на руски и украински представители, подкрепящи Русия, на които да бъдат наложени санкциите, съобщи дипломатически източник.

Списъкът ще бъде оповестен преди провеждането на срещата на министрите, която трябва да започне утре в 9,30 ч. “Решение на кризата може да бъде намерено само, ако работим заедно в дипломатически план, включително чрез преки разговори между украинското и руското правителство”, заявиха Барозу и Ромпой.

Това решение “трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна”, подчертават те. “Призоваваме Русия да изтегли въоръжените си сили, за да ги намали до нивата им преди кризата, и те да останат в постоянните си казарми в съответствие със съществуващите споразумения”, допълват европейските лидери.

САЩ също не приемат прогнозните резултати от кримския референдум за присъединяване към Русия. Американците определят руските действия в кризата като „опасни и дестабилизиращи”, предаде AFP.„Този референдум противоречи на украинската конституция и международната общност няма да признае вота в гласуване. Гласуването бе проведено под заплаха от насилие и сплашване за руска военна намеса, която нарушава международното право “, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Карни обаче не коментира изключително високата избирателна активност и категорично изявеното от кримчани желание да бъдат част от Русия.

Както е известно, 93% от имащите право на глас граждани на Крим подкрепиха присъединяването към Русия.

1 Comment

  1. А защо да е незаконен и нелигитимен? В Косово незаконен и нелегитимен ли беше? Двойните стандарти са страшно нещо. Тези двойни стандарти разрушиха представата за една Европа, която отстоява принципи и ценности. Това е най-страшното в цялата работа. Не че Крим се е отделил, а че има една група държави, в които лицемерието и фалша, желанието да заграбят, да изсмучат благата на някоя друга държава се е превърлано в начин на поведение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.