ЕС одобри мостов заем от 7 млрд. евро за Гърция

Финансовите министри на страните от ЕС се споразумяха да отпуснат на Гърция мостов заем в размер до 7 млрд. евро, за да може страната да остане платежоспособна, докато бъде постигнато ново спасително споразумение, съобщи говорителят на Еврокомисията Мина Андреева.

“Добра новина”, написа Андреева в “Туитър”, като добави, че 19-те министри на финансите от еврозоната са постигнали споразумение с останалите си девет колеги от ЕС да предоставят на Гърция “мостово финансиране до средата на август”.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, също обяви, че ЕС се е споразумял по краткосрочен заем за Гърция до средата на август, но не посочи конкретната сума.

Парите ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация . Мостовият заем ще послужи на Гърция за разплащане на задължения до договарянето на детайлите от новия спасителен пакет. Той ще бъде върнат при влизането в сила на новия спасителен пакет за страната.

“Държавите извън еврозоната няма да поемат финансови рискове”, заяви пред депутатите в Берлин германският финансов министър Волфганг Шойбле. Той посочи, че печалбите от изкупуването на облигации от Европейската централната банка ще се използват като гаранция.

Без заема Гърция няма да може да изплати дължимите на 20 юли 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

“Гърция удовлетвори исканията за започване на преговори за трета спасителна програма”, обяви по-рано днес говорител на Европейската комисия.

Стъпките, които трябваше да бъдат направени до днес, включват одобрение от гръцкия парламент на всички условия за нов спасителен план, както и приемането на три първоначални пакета реформи.

“Гръцките власти въведоха законодателно първия пакет от четири мерки. . . навременно и като цяло по задоволителен начин”, каза говорителят Аника Брейдхарт, допълвайки, че оценката се споделя и от другите два кредитора – ЕЦБ и Международния валутен фонд.

“Гръцкият парламент се изрази с много силен глас”, отбеляза Брейдхарт, имайки предвид силната парламентарна подкрепа

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.