ЕС обяви санкции заради Украйна срещу шефове на руски спецслужби

ЕК потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика

Европейският съюз е наложил замразяване на активите на високопоставени руски представители във връзка с действията на Русия спрямо Украйна. В това число влизат шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, предаде БНТ, като се позовава на информация на Ройтерс. Бортников и Фрадков са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации, които са посочени в поредния списък със санкции, публикуван в официалния вестник на ЕС. допълва Ройтерс.
В списъка присъстват също така самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, федеративната държава Новорусия, както и батальона на сепаратистите “Восток”, Народното опълчение на Донбас, “Армията на Югоизтока”, “Луганска гвардия”, организациите “Собол” и “Всевеликое войско Донское”, става ясно от информация на РИА “Новости”. Руската агенция пише, че в списъка на ЕС присъства още един шеф на служба – секретарят на Съвета по безопасност на Руската федерация Николай Патрушев. В списъка е лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров.

ЕС твърди, че санкционираните юридически и физически лица носят отговорност за действия срещу териториалната цялост на Украйна. Освен, че се замразяват финансовите им активи, санкциите срещу тях включват и забрана за издаване на визи за влизане в страни от ЕС.

В списъка са посочени още зам.-секретарят на Съвета по безопасност на Русия Рашид Нургалиев, членът на Съвета по безопасност Борис Гризлов, Сергей Беседа от ФСБ, депутатът от Държавната дума Сергей Дегтярев, шефът на Министерство на външните работи и зам.-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР Екатерина Губарева и Валерий Березин, президентът на Новорусия Валерий Кауров, първият вицепремиер на ДНР Владимир Антюфеев, губернаторът на Краснодарска област Александр Ткачев, един от лидерите на ДНР Павел Губарев.

Сред санкционираните юридически лица е и санаториумът “Нижняя Ореанда” и две фирми за алкохол – “Азовский ликероводочный завод” и фабриката за шампанизирани вина “Новый свет”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.