ЕС няма да признае нито вчерашните, нито бъдещи “референдуми” в Украйна

Европейският съюз няма да признае нито вчерашните, нито бъдещи незаконни и нелегитимни „референдуми” в Украйна. Това решиха в Брюксел външните министри на страните-членки, съобщи БНР, като се позова на информация на своя кореспондент в белгийската столица. Външните министри са добавиха още 13 нови имена към черния списък с визови забрани. Решено беше и да бъдат замразени активите на две базирани в Крим и Севастопол компании, чиито имена ще бъдат публикувани по-късно тази вечер в официалният вестник на ЕС.

Другото ново от днес е че беше разширена правната база за налагане на санкции, такива вече ще има и за физически и юридически лица, които подкопават стабилността и сигурността на Украйна, или възпрепятстват дейността на международни организации в страната.

След края на заседанието върховният представител на евросъюза за външната политика Катрин Аштън обобщи: Беше проявена голяма загриженост за продължаващите усилия на проруски сепаратисти да дестабилизират Източна и Южна Украйна. Тези действия са неприемливи и трябва да бъдат преустановени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.