ЕС не успя да наложи икономически санкции на Русия

Европейският съюз не  наложи търговски или икономически санкции на Русия. Това e новината след първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която продължи до ранните часове на деня. Санкциите ще се отнасят само за отделни лица. Първоначалният списък бе разширен с още 12 имена – руски и украински длъжностни лица.

Срещата на върха ЕС-Русия, която трябваше да се проведе през юни, е отменена, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата си с лидерите на ЕС, предаде РИА “Новости”. Отменят се и срещите на двустранно ниво.

Още във встъпителните си думи, Ромпой заяви, че всички лидери на ЕС осъждат незаконното нарушаване на суверенитета на Украйна и са се събрали, за да намерят обединен отговор на това. Всякакви други стъпки за дестабилизиране на Украйна ще имат сериозни последствия, предупреди той.  Той подчерта, че все още ЕС е отворен за мирно разрешаване на конфликта.

Британският премиер Дейвид Камерън е заявил, че е изпратено ясно, силно и последователно послание. Междувременно лидерите на ЕС са дали поръчение на Европейската комисия да разработи план за действие за снижаване на енергийната зависимост на ЕС от Русия. В момента доставките от Русия покриват около 60% от потребностите на ЕС за петрол и газ.

Очаква се днес сутринта преди срещата на лидерите да бъде подписана политическата част от споразумението за Асоцииране на Украйна в ЕС, както по-рано съобщи и украинският премиер Арсений Яценюк.

Докато страните членки все още да разединени по отношение налагането на икономически санкции, Оланд подчерта, че „дори ако днес не бъдат решени такива, трябва да бъдат обсъдени и подготвени икономически санкции”.  Съобщено бе също така, че през юни ще бъде подписано споразумение за асоцииране на Молдова и Грузия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.