ЕС настоява Русия да не бомбардира сирийската опозиция

Министрите на външните работи на държавите от ЕС излязоха с декларация, в което се настоява за „незабавното“ прекратяване на руските въздушни удари срещу групировките на умерените сирийски бунтовници. В документа, цитиран от РИА “Новости” се подчертава, че трайният мир е невъзможен под управлението на подкрепяния от Москва президент Башар ал Асад.

„Последните руски военни атаки, насочени отвъд “Ислямска държава” и другите, определени от ООН терористични групировки, както и срещу умерената опозиция, са причина за дълбока загриженост и трябва незабавно да престанат“, се казва в декларацията. Освен това външните министри на 28-те държави от общността отбелязват, че трябва да се прекрати нарушаването от страна на Русия на суверенното въздушно пространство на съседни на Сирия страни.

Тази военна ескалация заплашва с продължаване на конфликта, може да прекъсне политическия процес, да влоши хуманитарната ситуация и да усили радикализацията, се посочва още в декларацията.

Както е известно от 30 септември, по молба на президента на Сирия Башар Асад, руските въздушно-космически сили започнаха да нанасят въздушни удари на сирийска територия. До момента техният брой е над 300. Освен това от ракетни крайцери на Каспийския морски флот бяха изстреляни 26 крилати ракети, които по съобщения на руската страна, успешно са поразили обекти на “Ислямска държава”.

Дни след началото на руските военни удари Турция и още 6 държави поискаха тяхното прекратяване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.