ЕС наложи стандартни санкции на 21 руски и украински сановници

След среща, продължила около три часа, външните министри от ЕС бързо постигнаха съгласие за списъка на лицата, на които да бъдат наложени санкции заради ролята им в завземането на Крим от Русия и вчерашния референдум за отделяне на региона от Украйна и присъединяването му към Русия.
Литовският външен министър Линас Линкевичус написа в „Туитър“, че външните министри „току-що се договориха за санкции – ограничения за пътуване и замразяване на авоари, срещу 21 служители от Украйна и Русия“.
Списъкът на засегнатите лица ще стане известен, след като бъде публикуван в официалния вестник на Евросъюза.
Линас Линкевичус допълни, че след няколко дни ще последват още мерки, когато лидерите на ЕС се съберат на среща на върха в Брюксел. Очаква се те да разширят списъка със санкционираните лица, като включат още висши фигури от обкръжението на руския президент Владимир Путин.
Преди днешната среща в Брюксел върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън каза, че с налагането на санкции ЕС ще изпрати „най-силното възможно послание“ към Русия.
Но освен това още предварително бе станало ясно, че Брюксел няма да наложи никакви санкции, които биха засегнали пряко президентът на Русия Владимир Путин с мотива, че така се оставя отворена вратичка за преговори.
Преди около две седмици ЕС замрази авоарите в банки на държави-членки на общността на общо 18 висши членове на бившето украинско ръководство, вкл. президента Янукович, премиера и главния прокурор, както и на двамата синове на Янукович.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.