ЕС дава на Киев 8 млрд. евро за реформи, Порошенко ги обеща

Европейският съюз ще предостави на Украйна 8 млрд. евро за провеждане на реформи, съобщи на международна конференция в Киев председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. “Надяваме се, че Украйна ще проведе реформи”, каза Шулц.
Пред участниците в същата конференция президентът на Украйна Петро Порошенко обеща, че реформи ще има. Той съобщи, че във вторник Думата в Киев ще ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС. Порошенко извести също, че на 13
септември в Брюксел ще се проведат преговори по създаване на зона за свободна търговия с ЕС, като отбеляза, че Украйна трябва да бъде достатъчно гъвкава в преговорите, за да съхрани отношенията си с Русия, предаде ИТАР-ТАСС.
На конференцията украинският президент приветства новите европейски санкции срещу Русия, като подчерта, че с налагането им Брюксел демонстрира солидарността си с Киев.
Президентът Порошенко демонстрира оптимизъм, че Украйна ще получи специален статут на съюзник на САЩ.
“След няколко дни отивам в САЩ и там ще имам много важни срещи с конгресмени и с американския президент. Надявам се, че в близко бъдеще на Украйна ще бъде предоставен специален статут на съюзник на САЩ в качеството й на страна, която не е член на НАТО”, каза Порошенко. Освен това президентът на Украйна заяви, че полуостров Крим отново ще е част от страната и няма нужда това да става с военни средства.

Порошенко коментира и подготвените законопроекти за предоставяне на особен статут на Донецката и Луганската области. Според президента, законопроектите не трябва да пораждат безпокойство, защото те не съдържат никаква заплаха за
суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.