ЕРП-та накараха министър Стойнев да заговори като Волен Сидеров

Трите чужди ЕРП, които оперират в България, дължат на НЕК общо около 320 млн. лева, а срокът за изплащане на тези задължения изтича във вторник, 18 март. Странната съгласуваност между трите ЕРП, решили вкупом да не си плащат задълженията, направи така, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев започна да говори това, което лидерът на „Атака” Волен Сидеров отдавна иска и прокламира като част от плана „Сидеров”.
Става дума за вероятността държавата отново да придобие собственост върху трите ЕРП.
В Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в прав текст предупреди, че държавата може да си върне ЕРП-тата.
Ако трите ЕРП-та не изплатят дълговете си към НЕК, и се стигне до отнемане на лицензите им, държавата може да придобие обратно и трите лиценза, каза Стойнев, цитиран от „Фокус”. Според министъра, именно с действия като предприетите от ЕРП се създава дисбаланс в системата, категоричен е министър Стойнев. Правителството няма да допусне този дисбалан. По повод твърденията на някои ЕРП -та, че вече са платили задълженията си, Стойнев каза, че сметките и фактите доказват друго. Който не спазва законите в тази държава няма да има подкрепата на правителството, добави министърът.
Още на семинара на правителството с ръководството на БСП и на ПГ на левицата Драгомир Стойнев предупреди, че ако до вторник електроразпределителните дружества не се разплатят към НЕК, той ще е принуден да сезира главния прокурор за евентуално престъпление от тяхна страна, а също така ДКЕВР има право да започне процедура по отнемане на лицензите и на трите дружества. Министърът определи като своеволие и противозаконни действия решението на ЕРП да „прихващат” направените разходи по поддръжката на електропреносната мрежа от дължимите на НЕК суми за доставена електроенергия.
„Ако са виновни, трябва да си понесат своята отговорност. Нашето мнение и това на всички юристи е, че те не спазват закона и чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че в тази държава трябва да се спазват законите. Седмицата ще бъде изключително напрегната, ще видим какви действия ще предприемем и дали те ще изпълнят своите ангажименти към НЕК и въобще към цялата система на енергетиката. Ако не го направят, ние сме длъжни да предприемем съответните действия”, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.