Ерменков: Недомлъвки и тайни спънаха “Белене”, а сега и “Южен поток”

Депутатът от левицата и експерт е по енергетика и енергийна ефективност Таско Ерменков критикува в сутрешния блок на БНТ наличието на “недостатъчна прозрачност и недомлъвки” около проекта за газопрловода “Южен поток”.

“С тези недомлъвки ние успяхме да компрометираме и почти да финализираме проекта “Белене” откъм лошата му страна, тоест, – да го прекратим и силно се притеснявам, че ако продължаваме с тези политики по отношение на “Южен поток”, тази съдба да последва и “Южен поток”, изтъкна Таско Ерменков. Според него национално отговорно е тези договори, тези условия – всичко това да бъде, ако не в най-големите си детайли, което наистина е търговска тайна, но поне в принципите да бъде ясно на българската общественост.

Ерменков е на мнение, че с изключение на някои представители на сегашната Европейска комисия, Европа очаква проектът “Южен поток” да бъде реализиран. Депутатът посочи като доказателство в подкрепа на думите си подписаното неотдавна споразумение между Австрия и Газпром. Освен това Ерменков нарече “несъстоятелна спекулация” твърденията, че целта на “Южен поток” е по някакъв начин да се заобиколи Украйна, защото при очаквания ръст на потребление на газ в Европа, капацитетът на вече съществуващите газопроводи през Украйна ще се окаже крайно недостатъчен, също както а и капацитетът на “Южен поток”, ако едновременно с него не се използва газопреносната мрежа на Украйна.

Таско Ерменков коментира оставката на лидера на БСП Сергей Станишев като поемане на отговорност за “за едни избори, които не се случиха така както очаквахме да се случат”. По думите на депутата от БСП предстоящата смяна на лидера на партията “като всяка смяна, която подлежи на обществени диспут и освежаване ще доведе до нов заряд у нашите избиратели”.

Коментирайки как БСП се оказа с негативи около личността на Делян Пеевски, депутатът от Коалиция за България каза: “Ние се оказахме в ситуация, в която на нас като партия ни беше лепнато едно катранено петно с името “Пеевски”, което няма нищо общо с БСП (…) и това петно трудно се чисти, разбира се, като всяко петно от по-друга консистенция”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.