Ердоган увлни 2745 съди, арестуват десетки висши магистрати

Опитът за военен преврат в Турция провокира мощен трус и в съдебната система, уволнени са 2745 съдии, десетки висши магистрати са арестувани, съобщава в.”Хюрриет”.

Това решение е взето на днешното извънредно заседание на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, който намали и своя състав с петима членове.

От първоинстанционните административни съдилища се премахват 541 магистрати, а от наказателните и гражданските си отиват 2204 юристи.

Съдебната ваканция, която трябваше да започне на 20 юли, е отменена, а платените годишни отпуски са прекратени. В хода на разследването на прокуратурата в Анкара са издадени постановления за арестите на 38 членове на Държавния съвет, други 10 вече са задържани. Други 11 върховни съдии, както и 4 от членовете на Висшия съдебен съвет също са арестувани, издадено е разпореждане за задържането на общо 140 висши юристи от съвета.

Конституционният съдия Алпаслан Алтан е отведен с белезници.

Всички те са заподозрени за връзка с групировката на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен и съучастие в т.нар. паралелна държава. Председателят на Държавния съвет Зеррин Гюнгьор заяви пред журналисти, че предателите ще бъдат осъдени най-строго и в кратки срокове, и никой не следва да се съмнява в това.

Върховенството на закона, опазването на демократичните и конституционните принципи, спокойствието и сигурността са приоритет на съдебната власт в страната, подчерта магистратът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.