Ердоган: Ще е агресия, ако наш самолет бъде свален над Сирия

Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN.
На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от току-що разположените в Сирия руски системи за противовъздушна отбрана С-400 Ердоган заяви: „Ние не искаме никаква ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застанат на страната на Сирия и насърчат растежа на напрежението, смятам, че трябва да си понесат последствията“.

Ердоган е предложил на руския държавен глава Владимир Путин да проведат разговори на 30 ноември по време на срещата по климатичните въпроси в Париж. Руската страна обаче не е дала официален отговор.

В четвъртък Ердоган потвърди, че Анкара няма намерение да иска извинение за сваления руски самолет. По думите на турския президент, цитирани от “Интерфакс”, “…ако някой трябва да поднася извинения, то това не сме ние. Тези, които нарушиха въздушното ни пространство, трябва да се извиняват. Нашите пилоти и въоръжени сили просто са изпълнявали задълженията си да отговорят на нарушаването на правилата”.

По-рано подобно изказване направи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.