Ердоган променя Конституцията, връща смъртното наказание

Мостът през Босфора в Истанбул ще бъде преименуван в памет на жертвите на неуспешния опит за държавен преврат, съобщи премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.
Новото име на съоръжението ще е „Мост на мъчениците от 15 юли“.
Президентът на страната Реджеп Ердоган пък е категоричен, че смъртното наказание трябва да се върне, „щом народът го иска“:
„Те искат смъртното наказание в страната да бъде възстановено. И ние като правителство сме длъжни да се вслушаме в гласа на народа. Не можем просто да кажем, че това не ни интересува“, заяви Ердоган, цитиран от БГНЕС.
Той коментира още, че правителството е готово на тази крачка въпреки предупрежденията на Европейския съюз да затръшне „вратата на преговорите“, ако най-тежкото наказание бъде гласувано.
Във връзка с промените, които са нужни на страната, „турското правителство е готово да работи с основните опозиционни партии за съставянето на нова Конституция“, коментира и премиерът Бинали Йълдъръм.
Вчера се състоя и среща между управляващите и опозиционните партии, която беше определена като „историческа“.
Именно там е била обсъдена възможността за промяна в Конституцията:
„Първоначално ще има малка промяна в Конституцията. Работи се по този въпрос“, заяви Йълдъръм и добави, че след това вече ще бъде изготвена изцяло нова Конституция.
Сегашният основен закон на страната е изработен след държавния преврат през 1980 година, а Ердоган от години не крие намерението си да го промени.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.