Ердоган: Един център режисира събитията и в Египет, и в Турция

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за пореден път подкрепи сваления президент на Египет Мохамед Мурси, когото определя за единствено легитимен и законно избран държавен глава на страната. В тази връзка Ердоган коментира, че между случилото се в Египет и масовите протести в Турция няма много голяма разлика, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”, цитирано от „Фокус”.

 „Центърът, който режисира последните събития и в Египет, и в Турция, е един и същ. Засега няма да го съобщавам. Когато му дойде времето, той ще бъде оповестен. Името на този център стои в нашата памет, записан е в нашата карта памет”, изтъква премиерът Реджеп Тайип Ердоган пред вестник „Милиет”.

В събота вечерта в Истанбул полицията за пореден път не разреши на демонстранти да навлязат на площад „Таксим” и ги атакува брутално със сълзотворен газ и водни оръдия, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Протестът бе организиран от Камарата на турските архитекти и инженери и бе насочен срещу приетия от Меджлиса (парламента) пакет от законодателни промени в областта на недвижимите имоти, както и в знак на несъгласие със задържането на демонстранти, подкрепящи каузата за парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул .

Протестиращите се събраха пред сградата на лицея „Галатасарай” на булевард „Истиклял”, а група от тях се насочи към площад „Таксим”. Полицията не им разреши да навлязат на площада и ги атакува безкомпромисно с водни оръдия и сълзотворен газ. Демонстрантите избягаха в страничните улици, но полицията продължи да ги преследва и по някои сведения е използвала и гумени куршуми, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви. В друг свой репортаж тв-каналът информира за организирания от турски журналисти „протест срещу бруталните и арогантни действия на полицията за потушаване на масовите демонстрации в страната”. Журналисти от различни медии са се събрали пред сградата на лицея „Галатасарай” на булевард „Истиклял” и поискали да дефилират до площад „Таксим”, но полицията не им позволила.

Журналистите озаглавиха и представиха протеста, който започна в 19.00 часа и продължи час и половина, с многозначителния лозунг: „Оставете ни да си свършим работата”, посочи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.