Епидемията от “син език” тръгнала заради скъперничеството на Орешарски

Болестта “син език” продължава да поразява животни у нас, а опасността от разпространение на заразата остава голяма, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него, в момента вирусът може да изчезне само при рязка промяна на времето у нас, докато в началото епидемията е можело да бъде избегната.

“Колегите от Агенция по храните два пъти искаха от старото правителство 800 хил. лева при първите случаи, което вероятно щеше да ограничи заболяването. В момента вероятно и 8 милиона няма да стигнат, защото допуснахме то да се разпространи в 16 области”, изтъкна д-р Кунчев. Той изтъкна, че заразата от “син език” върви с голяма скорост и вече около 680 животни в страната са умрели от болестта. Според епидемиолога тази болест няма отношение към човешкото здраве, а консумацията на заразено месо не крие рискове.

Ангел Кунчев успокои, че няма пряка опасност България да бъде засегната от вируса ебола. За всеки случай, обаче здравните власти са изготвили план за действие при евентуално пренасяне на заразата у нас . Днес ще бъдат обсъдени и допълнителни мерки за превенция в Министерството на здравеопазването.

Искаме още веднъж да прегледаме цялата схема. Ако трябва да го проиграем – реално, с човек, със защитни облекла, с линейки. Така че да сме сигурни, че реакцията ще бъде бърза, каза д-р Кунчев.

Ангел Кунчев увери, че няма опасност бежанци да пренесат вируса на eбола у нас. Под 5% от нелегалните емигранти идват от Африка. Пътят до България е дълъг заболяването би се проявило множко преди бежанците да достигнат границите ни. Освен това всички мигранти, които влизат у нас, се изследват за пет различни заболявания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.