EП ще гласува на 7 юли помощта за пострадалите от наводненията през 2014 г.

На редовно заседание на Комисията по бюджети в ЕП бе разгледано искането за отпускане на помощ от Фонд “Солидарност” в подкрепа на България, Румъния и Италия в следствие на наводненията през лятото на 2014.

Щетите от наводненията в България бяха изчислени на почти 80 млн. евро. Най-сериозно бяха засегнати районите на гр. Мизия и с. Крушовица с над 700 засегнати домакинства, наводнени селскостопански площи и повредени пътища. Най-големият дял от помощта, необходима на България, е за възстановяване на инфраструктурата (30 млн. евро) и щетите във водния сектор (19 млн. евро).

“Статистиката е красноречива, но това, което остава извън нея са съдбите на над 700 семейства в един от най-бедните региони на ЕС. Моят призив е помощта до тях да стигне навреме, защото единствената истинска помощ е навременната”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на обсъждането в Европейския парламент.

Въпреки, че последиците от наводненията са изчислени на по-ниска стойност от необходимата според регламента на Фонд “Солидарност”, предвид социално-икономическата ситуация на региона, Европейската Комисия предложи отпускането на помощта.

“Предложението предстои да се гласува на 7 юли 2015 по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, след което целта е средствата да бъдат освободени в най-кратки срокове”, допълни Новаков. Българският евродепутат от ГЕРБ призова към по-бързо придвижване на досието и достигането на финансовата подкрепа до нуждаещите се.

Фонд “Солидарност” на ЕС осигурява финансова помощ в случай на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6 % от БВП (за страните с по-ниско от средното ниво на БВП). Годишният бюджет на фонда възлиза на 1 млрд. евро и се използва за спешно възстановяване на инфраструктурата, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода, енергетика, доставяне на временно убежище или спешна помощ за пострадалите, за предпазване на културни богатства и почистване на природата.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.