ЕНП видя в нежния пол силно оръжие срещу кризата

"Международният ден на жената трябва да насърчава и празнува отговорите на жените на кризата, техният принос за връщането към растеж и борбата им срещу стереотипите". Това заявяват евродепутатите Мария Габриел и Elisabeth Morin-Chartier (Франция) в съвместно обръщение по повод Международния ден на жената – 8 март, , съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Този ден е повод да се настоява за положителната роля на жените в икономиката на Европа и цялото общество. Европа не може да си позволи да работи без управленските умения на половината от населението й. Тя трябва да цени повече начина, по който жените управляват компаниите в тези времена на икономическа и финансова криза. Да, техните качества са решаващи активи за фирмите и за икономиката! Доказателство за това е, че малките и средни предприятия, ръководени от жени, са с 10 до 20% по-печеливши. Оборотът им е 50% по-висок от средния.". Това заяви евродепутатът Мария Габриел, координатор на групата на ЕНП в Комисията по права на жените и равенството между половете.

Elisabeth Morin-Chartier, докладчик на ЕП относно въздействието на кризата върху работата на жените, посочи: "Жените се сблъскват с тиха и гибелна криза, която влошава и отслабва тяхното положение. Преди икономическата и финансова криза, безработицата, несигурната работа на непълно работно време, ниските заплати и бавното постигане на кариера, вече бяха засегнали повече жените, отколкото мъжете. Днес, с ефектите на политиките за икономии, те страдат двойно повече. Рискът от изпадане в бедност се е увеличил за тях”.

"Трябва да продължим да се борим енергично срещу всички стереотипи в работата на жените, като и срещу идеята, че безработицата на жените е по-малко драматична от този на мъжете. Още повече фактът, че за една и съща  работа и компетентност, разликата между половете от 16.2% все още съществува. Това означава, че жените трябва да работят 59 дни повече, за дадостигнат годишната заплата на мъжете, което е абсолютен скандал в Европа през 21 век ", продължи Morin-Chartier. – "Когато икономическото възстановяване спре, квалифицираният персонал ще бъде много необходим. Младите жени, които като цяло са по-добре образовани от мъжете, тъй като 60% от висшистите са жени, са чудесен източник на компетенции. Те ще бъдат нашите най-добри оръжия за конкурентоспособността на фирмите ни, които по-добре да не работят без тях ", заключи тя.

 

На снимката: Мария Габриел

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.