ЕНП ще подкрепи Мартин Шулц за председател на Европарламента

Европейската народна партия обяви, че няма да издига свой представител за председател на Европейския парламент и ще подкрепи кандидата на социалистите Мартин Шулц. Двете групи заедно имат повече от достатъчно мнозинство за избирането му на поста. Гласуването предстои в началото на идната седмица в Страсбург, предаде БНР. Радиото цитира съобщение от Европейския парламент, от което става ясно, че четирима от комисарите, които участваха в Европейските избори, са решили да се оттеглят от Еврокомисията и да заемат местата си на евродепутати. Това са Оли Рен, Вивиан Рединг, Антонио Таяни и Януш Левандовски. Така Финландия, Люксембург, Италия и Полша ще трябва да предложат нови кандидати, които да заемат длъжностите им до края на октомври, когато изтича мандатът на настоящата Европеска комисия.

Нейният председател Жозе Барозу ще трябва да реши дали да им възложи ресорите на техните предшественици, или да направи промени в разпределението на отговорностите. Финландия преди дни номинира доскорошния си премиер Юрки Катайнен, а Барозу вече обяви, че ще му даде ресора на Оли Рен – икономически и валутни въпроси.

Неотдавна Мартин Шулц подаде оставка като председател на Европейския парламент и бе избран за председател на парламентарната група на социалистите и демократите в новия състав на парламента. Сега, след практически сигурното му завръщане начело на ЕП мястото на председател на парламентарната група се овакантява. Мнозина наблюдатели смятат, че това е една от позициите, откриващи се като възможност пред президента на ПЕС Сергей Станишев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.