ЕНП изключи Земеделския народен съюз на Румен Йончев

Парламентарната асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от своята организация Земеделския народен съюз (ЗНС) с председател Румен Йончев, народен представител от Коалиция за България, съобщиха участници в заседанието в Европейския парламент в Брюксел.

Решението е било гласувано тайно с 46 гласа "за" и 8 "против". До това решение се е стигнало, след като асамблеята е получила протестни писма от всички български политически организации, членуващи в ЕНП.

Протестът е бил свързан с това, че Йончев е част от групата на левицата в Народното събрание, както и заради неговата подкрепа за политическата организация "България без цензура". 

Йончев, който наскоро взе участие в спорно посещение на група депутати в Тайван, съобщи вчера, че ЗНС и "България без цензура" възнамеряват да се явят заедно на предстоящите през май избори за Европейски парламент.

ЗНС е формация, отцепила се през 2006 г. от БЗНС-НС – партията на Анастасия Мозер. БЗНС-НС е една от твърдите антикомунистически формации в някогашния Съюз на демократичните сили (СДС). Йончев оглавява ЗНС от 2012 г., а партията, като част от някогашната десница, до днес принадлежеше към семейството на ЕНП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.