Енимехмедов ще бъде съден за опит за умишлено убийство

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Прокуратурата е повдигнала две обвинения на Енимехмедов. Енимехмедов е обвинен, за това, че:

1. На 19 януари 2013 г., в гр. София, в Национален дворец на културата, при провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП ДПС е направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган (председател на ПП "ДПС") при изпълнение на функцията му – представяне на доклада на председателя на ПП "ДПС". Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ – престъпление по чл. 116, ал.1, т.1 и т.9 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.2 вр. ал.1 НК.

2. На 19 януари 2013 г., в гр.София, НДК, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

При провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП "ДПС" Енимехмедов се качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на председателя на ПП "ДПС" от Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата на Доган. Деянието се отличава с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждане на регламентирано, обществено мероприятие, в присъствие на официални лица, делегати, гости и отразено от средствата за масово осведомяване – престъпление по чл. 325 ал.2 вр. ал.1 НК.

За престъплението по чл. чл.116, ал.1, т.1 и т.9 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.2 вр. ал.1 НК законът предвижда наказания – лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За престъплението по чл. 325 ал.2 вр. ал.1 НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г.

Октай Енимехмедов е с мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.