Емили Хабер: Вече година България се отдалечава от членство в Шенген

Случващото се в страната ви през последната една година отдалечава България от вземането на положително решение за членството в Шенген. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер при срещата си със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Берлин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Емили Хабер каза още, че Германия и вътрешното министерство наблюдават с тревожност случващото се в България през последните месеци и задълбочаващата се политическа криза, която влияе негативно и на ефективността на правоохранителната система.

„Когато една такава система не е ефективна, а държавата е страна-членка на Европейския съюз, Германия е изключително загрижена, защото вътрешните процеси засягат сигурността на целия съюз“, коментира още държавният секретар на федералното вътрешно министерство на Германия.

Цветан Цветанов запозна д-р Хабер с политическата обстановка в страната след европейските избори и промените в законодателството, касаещи сектора за сигурност през последната една година. Държавният секретар обаче подчерта, че следи внимателно промените и е запозната с тях в детайли.

Емили Хабер даде висока оценка на Цветан Цветанов, че като вицепремиер и министър на вътрешните работи е успял да създаде необходимата среда за партньорство и доверие в общата цел на ЕС – борбата срещу тежката организирана престъпност.

„България е важен партньор в тази политика на ЕС. Вашето геополитическо местоположение засилва още повече значението на страната ви и поради факта, че сте страната външна граница на ЕС. Затова Германия има нужда от надежден евроатлантически партньор и стабилност в България“, подчерта още Емили Хабер.

Работното посещение на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов германската столица Берлин днес продължава с работни срещи в Бундестага.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.