Емил Кабаиванов подава оставка като председател на СДС

Във вторник ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка като председател на СДС. Това съобщи Емил Кабаиванов, цитиран от „Фокус”. По думите му, това е нормалното решение и той ще помоли същото да направят и колегите. Кабаиванов допълни, че през следващата седмица ще има Национален съвет, на който ще се вземат решения, свързани с бъдещето на СДС.

„Възможни са няколко варианта за бъдещето на СДС. Единият е – продължаваме самостоятелно развитие, следващият вариант е да водим разговори с други десни и центристки формации, за да създадем нов десен политически субект, и третата възможност е да разширим коалицията, с която в момента се явихме” коментира Кабаиванов, като изтъкна, че кой от трите ще предпочете СДС е въпрос на мнозинството и ще стане ясно след Националния съвет във вторник.

Нямам основание да не призная резултатите от проведените избори, но няколко неща правят впечатление, коментира Кабаиванов. – „На първо място, това управление, което се очертава с такъв състав, едва ли ще може да излъчи стабилно правителство и вероятно ще се наложи да ходим на избори отново през есента. Второто, което ми прави впечатление, е, че въпреки очакванията за промяна, заради което стотици хиляди българи излязоха на улиците през зимата, този резултат отново възпроизвежда и вкарва в парламента стари политически играчи. Те няма как да решат проблемите на България, защото ако са могли да го направят, е щяло да го сторят преди години. И третото общо впечатление от изборите е, че мнозинството от колебаещите се избиратели повярваха на това да не се гласува за по-малки партии, за да не се загуби гласът”, обясни Кабаиванов. Той оприличи четирите партии, влизащи в парламента, на орел, рак и щука.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.