Еленко Божков: Разбиват ДКЕВР по политически причини

„ДКЕВР досега взимаше решенията си с пълен консенсус, а сега изведнъж се иска оставката на някакви хора – едни били по-виновни от други. Казвам го направо – нарушили сме нечии корпоративни интереси, затова се стигна до искането на тези оставки”. Това заяви по БНТ Еленко Божков, който е един от членовете на ДКЕВР, за чиято оставка настоява служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. По думите на Божков, през цялото време се говореше, че ДКЕВР се политизира, а в същото време тези, които искат отстраняването ни използват само политическия език.

“Говори се за конфликт на интереси, а министър Васил Щонов е в крещящ конфликт на интереси. Омерзен съм!”, изригна в студиото Еленко Божков. Той беше категоричен, че няма да подаде оставка, както и че по никакъв начин не е в конфликт на интереси за разлика от самия министър. Еленко Божков съобщи още, че е имал телефонен разговор с министър Щонов, на когото в прав текст е заявил, че няма да подаде оставка и му е препоръчал да прочете написаното на сайта на ДКЕВР, където се казва, че Комисията е независим контролен орган.

“Нямам конфликт на интереси. Ще сезирам Комисията за конфликт на интереси, ще се подложа на цялата процедура, готов съм да седна и на полиграфа. Ще се установи, че аз такъв конфликт нямам”, допълни Еленко Божков. Според него би било изключително вредно цената на тока да се увеличи рязко и няма никакви причини за подобно действие, тъй като търсеният положителен ефект може да се постигне с правно поскъпване на електроенергията в следващите 5 години. Помолен да коментира създаването на Енергиен борд, Божков заяви, че подобна структура би била изключително вредна и неефективна.

Зам.-председателят на ДКЕВР Еленко Божков предположи, че до дни ще бъде отстранен от поста, а за следващ състав на комисията “ще остане много за замитане под килима”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.