Еленко Божков: Правителството натиска ДКЕВР да увеличи тока

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки. Това заяви пред bTv отстраненият преди дни член на ДКЕВР Еленко Божков. По думите му, сегашното служебно правителство е лакейско по отношение на корпоративни интереси и по-специално – спрямо EVN.

Божков беше категоричен, че е „отстранен противозаконно”, защото е засегнал „корпоративни и лобистки интереси”. Като пример даде арбитражно дело на EVN срещу страната ни, по което е събирал доказателства. Сред тях бил и протокол, в който се вижда, че новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова участва в преговорите с EVN за условията на приватизацията на енергодружеството в Югоизточна България през 2005 г. Тогава били поискани 16% печалба и 15% технологични разходи. „Аз квалифицирам всичко това като измекярщина”, възмути се Божков.

Той обвини премиера и министъра на икономиката и енергетиката в дилетанщина. Бившият член на ДКЕВР показа крушка за осветление и заяви, че Васил Щонов и Георги Близнашки не разбират разликата между нея и ядрен реактор, а ресорният министър се опитва да командва енергетиката с дистанционно управление.

„Цените ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов”, заяви Еленко Божков. Той припомни, че претенциите на EVN са за 18-процентов скок, а „като сложим това, което трябва да се даде на НЕК, стават над 25%”.

Бившият член на ДКЕВР защити и свалянето на цените на тока, критикувано сега от служебното правителство: „Ние ограничихме апетитите на монополите, намалихме технологичните разходи, където те крият кражбата на ел енергия, която всички българи плащат сега. Те започват от 15% загуби, ние ги свалихме до 8”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.