“Екзакта”: При 35% активност 6 партии ще имат евродепутати

При избирателна активност на 25 май от 35 % общо шест партии имат шанс да вкарат евродепутат в Европейския парламент, съобщиха от Екзакта Рисърч Груп. Според експертите на ръководената от Лидия Йорданова агенция, възможно е активността в изборния ден да варира в интервал от 32% до 38%.

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, ГЕРБ получава 28,5 %, БСП – 24,0 %, ДПС – 11,3 %, България без цензура -11,1 %, Реформаторски блок – 6,2 %, АБВ – 5,8 %, от твърдо решилите да гласуват. Разпределението на мандатите в Европейския парламент при тези резултати е: 6 мандата за ГЕРБ, 5 за БСП, между 2 – 3 мандата за ДПС и България без цензура, Реформаторски блок – 1 мандат, АБВ – между 0 и 1 мандат.

От “Екзакта”, също както и колегите им от “Галъп”, обръщат внимание на близките изходни позиции на ДПС и ББЦ преди последната седмица на кампанията. Анализаторите са на мнение, че известно предимство има ДПС, чийто електорат е с по-голямо твърдо ядро от електората на ББЦ. Изчисленията показват, че ако някоя от двете партии получи 3 мандата, или ако и ББЦ и ДПСД получат по 3 мандата, това може да лиши някоя от по-малките партии от представителство в Европейския парламент.

Също така, при активност около и над 40%, съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии.

При изготвянето на прогнозата са ползвани данни от национално представително проучване на Екзакта Рисърч Груп, проведено сред 1250 пълнолетни българи, което приключи на 19 май 2014 г. Резултатите от това проучване не отразяват тенденциите от последната седмица на кампанията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.