При избори днес: ГЕРБ-25,1%, БСП–12,2%, ДПС-7,5%, РБ–5,5%, ПФ–5%

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ПП ГЕРБ би получила 25,1% от вота на българите, а БСП – 12,2%. За ДПС биха гласували 7,5%, за РБ – 5,5%, а за ПФ – 5%. Атака е с 3%, а АБВ – с 2,5%. Това показват огласените днес данни от представително проучване на Екзакта рисърч груп. Авторите на изследването изтъкват, че получените данни през април са набрани извън контекста на реална изборна ситуация и поради това на тях следва да се гледа по-скоро като на ориентир за политически симпатии, отколкото като на прогноза за изборен резултат.

Въпреки това, изводът е, че ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в българското Народно събрание без ББЦ.

След конгреса на БСП регистрираме минимално покачване на електората на тази партия с 1%. Без промяна, обаче остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков – 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов, коментират от Екзакта.

През този месец тестирахме и Велизар Енчев, който сформира „Българска пролет”. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията на Велизар Енчев проявяват най-често привърженици на Атака, на БСП и на АБВ, изтъкна директорката на Екзакта Лидия Йорданова.

В началото на пролетта 37% от българите посочват, че са оптимисти за бъдещето на страната, а доста повече – 44% са оптимисти за собственото си бъдеще. Дистанцията между обществения и личния оптимизъм е съизмерим дял през последните три години. Обяснението се корени в изземване на инициативата за личното бъдеще от хората в собствените им ръце и в търсене на персонални решения извън предлаганите от държавата.

Промяната, която социолозите от Екзакта регистрират в настоящото изследване се отнася до песимизма за бъдещето на страната. Песимистите относно бъдещето на страната са значително повече от оптимистите. Най-често песимистични настроения към бъдещето на България регистрираме сред жителите на столицата и на селата, както и сред възрастните хора. Избирателите на БСП и на Атака по-често от останалите се определят като песимисти за бъдещето на България.
Оптимисти за собственото си бъдеще са младите и образовани българи, жителите на областните градове и заможните хора. Песимизъм се наблюдава най-често сред възрастните и бедните, сред жителите на селата, сред нискообразованите и сред ромите.

Коментар по данни от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места.
Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на Exacta Research Group.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.