Ексшефката на Агенцията по вписванията отива на съд

Спецзвеното за противодействие на корупцията и финансовите измами към Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

През миналата година се разбра, че тя си е надписала 53 000 лева бонуси за периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. и след проверка на Инспектората в Министерството на правосъдието тя беше освободена от поста. Тогава Николова обясни, че напълно заслужавала допълнителните пари и такова било разбирането й за наредбата по въпроса.

Освен Николова са обвинени и директорът „човешки ресурси" при агенцията Райна Иванова и Тотка Стоилова – финансов контрольор

Виолета Николова е обвинена за това, че за  периода 19.07.–19.12.2011 г., в гр. София,  като   изпълнителен директор на Агенцията, при условията на продължавано престъпление, като извършител и в съучастие с Райна Иванова –помагач, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

Райна Иванова е обвинена в съучастие – като помагач на Николова тя умишлено я е улеснила да присвои упоменатите 53000 лв.

Освен това Николова и Иванова са обвинени и в това, че в съучастие помежду си,  като длъжностни лица  в Агенцията по вписванията, в кръга на службата си, са съставили официален документ – писмо до Министерството на правосъдието, в който удостоверили неверни обстоятелства – че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение”.

Тотка Стоилова  е обвинена, че като финансов контрольор не е упражнила достатъчен  контрол върху работата на Николова, на която е  възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписванията в общ размер на 53 000 лева.

Мярката за неотклонение на трите обвиняеми е „подписка”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.