Експрезидентът на ФРГ бе оправдан по дело за подкуп от 754 евро

Бившият президент на Германия Кристиан Вулф е невинен по делото за подкуп от 754 евро, реши съдът в Хановер. Оправдателната присъда за Вулф бе очаквана след развитието на делото в последните месеци, съобщи сайтът „Правен свят”.

Според обвинението филмовият продуцент Давид Грьоневалд платил нощувки и вечеря в Мюнхен на Вулф и съпругата му през 2008 г., след което експрезидентът се застъпил пред шефа на “Сименс” Петер Льошнер, за да финансира филмов проект на продуцента. Още в началото на делото, прокуратурата предложи на Вулф споразумение, при което той да плати санкция от 20 000 евро, но той отказа с аргумента, че това означава да се признае за виновен.

В началото на януари защитата извади докладна записка от архива на служебната кореспонденция на Вулф, с която той разпорежда да бъдат уредени финансовите отношения с Грьоневолд от посещението на семейството му в Мюнхен.

Скандалът с Вулф започна през декември 2011 г. от публикация на в. “Билд”, според която тогавашният президент взел заем от приятел в размер на 500 000 евро за купуване на къща в Хановер. След това върнал заема, но взел банков кредит при крайно ниска лихва. Тогава в медиите се говореше още за почивки на чужди разноски в скъпи курорти, както и за уреждане на форуми със средства от хазната на Долна Саксония, където Вулф бе премиер преди да стане президент. В крайна сметка, всички обвинения рухнаха, а до съд стига единствено разследването за подкуп.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.