Експонираха Хитлер и Борис ІІІ като членове на българско правителство

В Брюксел пана с ликовете на Адолф Хитлер и Борис ІІІ са били експонирани в подборка „Българско правителство 1941-1944″ в изложба „Тоталитаризмът в Европа”. Паната от изложбата, злепоставяща България, са били свалени след протест на български евродепутати, съобщава евродепутатът Светослав Малинов на страницата си в интернет.

С писмо до председателя на Европейкия парламент Мартин Шулц, подписано от всички българските евродепутати предотвратихме опит за дискредитация на България, разказва Малинов. – „В изложба, организирана от “Платформата за Европейска памет и съвест” и център “Хана Аренд” на тема “Тоталитаризмът в Европа”, бе направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения.

Изложбата, представя фотоси и данни за тоталитарните режими (фашизъм, национал-социализъм и комунизъм) преди и след Втората Световна война в 14 страни (Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Източна Германия, Холандия, Чехия, Чехословакия, Словакия, Унгария, Словения, Ромъния и България). Не става ясно защо са избрани всички бивши социалистически страни плюс Германия и Холандия.

В паната посветени на България под заглавие “Властова структура отговорна за военни престъпления и/или престъпления срещу човечеството: Българско првавителство 1941-1944″ на първо място е показан Хитлер заедно с Теодор Данекер и Адолф Бекерле. Свръхекзотична е идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и Цар Борис III. Единствената друга страна, на която Хитлер се появява с изключение на Германия е България. Още по-неточно еобвинението към цар Борис III за депортацията на българските евреи, който е изиграл основна роля за спасяването им – факт признат в Израел и подчертан с благодарност от Шимон Перес в Европейския парламент.

В писма до Дирекция “Комуникация и Организация на Събития” към ЕП и до Председателя Мартин Шулц, инициирано от  Антония Първанова и подписано от всички български  евродепутати, всички ние категорично се противопоставихме на включването на държавните лидери на нацистка Германия в паната, посветени на България, както и представянето на изопачени исторически факти, целящи дискредитирането на страната ни. Ръководството на Парламента прецени, че подобна изложба представлява нарушение на правилата на Европейския парламент за провеждане на събития и представяне на експозиции.

Паната за България бяха свалени!”, завършва постинга си евродепутатът Светослав Малинов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.