Експертите: Малайзийският Boeing-777 от полет МН17 е бил свален

Самолетът на Малайзийските авиолинии Boeing-777, изпълняващ полет MH17, който се разби на 17 юли в Източна Украйна, се е разпаднал във въздуха, след като е бил ударен от множество обекти, които са пробили корпуса му. Това се казва в предварителния доклад на съвета за сигурност на Холандия за причините за самолетната катастрофа, съобщи “Фокус”, като цитира BBC.
В него се посочва още, че няма следи от техническа или човешка грешка, които да са причинили катастрофата, отнела живота на всички 298 души на борда на самолета.
В доклада си холандските авиационни експерти са използвали информация за полета от черните кутии, кулите за контрол на въздушния трафик, сателитни изображения и снимки от мястото на падане.
Те заявяват, че самолетът се е разпаднал във въздуха, най-вероятно в резултат на нарушение на структурата, причинено от голям брой летящи с висока скорост обекти, които са пробили корпуса от външната страна.
Гласовото самозаписващо устройство не показва признаци за възникнали технически проблеми или извънредна ситуация, добавят експертите.
Този доклад видимо потвърждава, че самолетът е бил свален и то най-вероятно от зенитно-ракетен комплекс от типа Бук-М1. В коментарите си след трагедията
експерти обърнаха внимание на обстоятелството, че този тип ракети се взривяват в непосредствена близост до атакувания летящ обект и се пръскат на хиляди малки парчета (осколки), като по този начин се увеличава поразената площ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.