Експерти възразяват срещу предлаганата актуализация на бюджета

Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство. Според тях предложението за дефицит от 4 на сто от БВП и за увеличаване на вътрешния дълг не е аргументирано.
“Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително”. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в предаването на “Хоризонт” “Преди всички”.
По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета, заяви директорът на Икономическия институт на БАН, Митко Димитров. Той бе категоричен, че възникналите проблеми са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в икономиката е неефективно, нецелесъобразно, не води до положителен резултат и като че ли предложението идва, за да продължаваме в същата посока, което не е приемливо. Според Димитров, на практика с актуализацията на бюджета, подготвени от служебното пправителство, се предлага да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, да натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.