Експерти съветват как да се предпазим от фалшивите обяви за работа

Разпознаването на фалшивите обяви може да стане и чрез проверка на самата фирма, която предлага работа. Това каза изпълнителеният директор на агенция за подбор на персонал Даниел Калинов в сутрешния блок на БНТ. Той и други експерти коментираха злободневната тема как хората могат да се предпазят от фалшиви обяви за работа. Калинов подчерта, че ако фирмата няма офис и не е регистрирана в Агенцията по заетостта, това може да е също ясен знак, че обявата е измамна.

Ако се изисква плащане от кандидатите, това е ясен индикатор за фалшива обява за работа в чужбина, каза в студиото на “Денят започва” Пламен Вушев – управител на един от на-големите сайтове за наемане на работа. Той допълни и че най-застрашеният сектор за фалшиви обяви е този на нискоквалифицирания труд.

Началникът на отдел EURES Славка Радева пък открои, че текстът на обявата може да подскаже за нелегитимността на фирмата, предлагаща работа в чужбина особено ако кандидатът познава страната, в която иска да отиде да работи.

Заплащането може да е прекалено голямо за предлаганата позиция, условията за настаняване и пътуване също може да са прекалено добри и това е ясна индикация за измама, отбеляза Радева. Тя добави, че всяка фирма за временна заетост може да се провери на сайта на Агенцията по заетостта.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.